СЛОВ'ЯНСЬКА ПИСЕМНІСТЬ - БЕЗЦІННЕ НАДБАННЯ ЛЮДСТВА

  
  У всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія — творців слов’янської писемності, яка була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» в честь візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.
   Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов'янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов'янську літературну мову і книжкову справу.
    Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.
    В 9 класі ЗОШ № 33 пройшла відео - презентація «Слов’янська писемність – безцінне надбання людства». Учні отримали інформацію про засновників слов'янської культури та писемності Кирила і Мефодія, дізналися про те, що перший раз святкували пам'ять святих Кирила і Мефодія ще у 1863 році, що слов’янська мова у середньовічній Європі стала третьою мовою після грецької  та латинської.  


   Бібліотекар Богдан Оксана провела бібліографічний огляд: "Виникнення слов'янської абетки. Кирило та Мефодій" 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА