УКРАЇСЬКА ІНТЕЛІГЕНЦІЯ В РОКИ МАСОВИХ РЕПРЕСІЙ

 
   Указом Президента України від 21 травня 2007 р. № 431 встановлено щорічне відзначення у третю неділю травня Дня пам’яті жертв політичних репресій
    З метою вшанування пам’яті розстріляних в бібліотеці - філіалі №4 для членів клубу "Теплі серця" проведена інформаційна година «Українська інтелігенція в роки масових репресій» до Дня пам'яті жертв політичних репресій.
    Мільйони людей рішеннями сталінської влади було безпідставно оголошено «ворогами народу», страчено фактично без суду і слідства, приречено на муки та голодну смерть у таборах чи на засланні. Репресій зазнавали, як правило, найбільш обдаровані, працьовиті і соціально активні громадяни. 
   Бібліотекар Богдан Оксана представила презентацію «Знищення української інтелігенції в період сталінських репресій 20 – 30 хх р. ХХ ст. як культурно – історичної пам’яті», на прикладі якої розкрила питання діяльності інтелігенції, її громадянської позиції та її місця в культурно - історичній спадщині України, яке  залишається відкритим і потребує поглибленого дослідження на прикладі «Розстріляного відродження» періоду сталінських репресій 20-30 рр. ХХ ст.

           Розстріляне відродження - покоління 20-х — початку 30-х рр. в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру і яке було знищене тоталітарним сталінським режимом.
            Українська інтелігенція працювала у напрямі піднесення національної самосвідомості, національної ідеї, розвитку української культури за що, її в 30-ті роки було знищено, це люди, які своїм світоглядом ставили самостійність мислення, віру у власні ідеали, розуміли важливість спирання у своїх творіннях не на маси, а на індивідуальність.
           Присутні ознайомилися з книжковою виставкою «Великий терор - масові політичні репресії в Україні" та поділилися спогадами про трагедію в їхніх родинах
       

       



  
   "Наше спільне усвідомлення масштабів трагедії  має стати запорукою торжества політики гуманізму, взаєморозуміння і миру. Наш обов’язок – пам’ятати, передавати нащадкам правду про минуле" - сказала керівник клубу Тетяна Григорівна.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА