БАТЬКО УКРАЇНСЬКОЇ БАЙКИ

230 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

                                                                              Фото

(1790 - 1865)
Петро Петрович Гулак - Артемовський увійшов в історію української літератури як один із визначних поетів передшевченківської доби. Його перу належать писані українською та російською мовами байки, балади, прозові послання, переклади, критичні статті. Найціннішу частину творчого доробку поета становлять передусім байки та балади, які відігравали важливу роль у процесі становлення й розвитку української літератури в перші десятиліття ХІХ сторіччя.

Петро Гулак-Артемовський народився 27(16) січня 1790 року в с. Городищі Київської губернії в родині священика.
Вчився у Київській духовній академії, але 1813 року залишив навчання.  У 1817 р. Гулак – Артемовський вступив до Харківського університету. З 1825 р. – професор , а з 1841 р. – ректор університету.
Друкуватись почав з 1817 року в журналі «Украинский вестник» як автор вільних перекладів російською мовою Ж. - Ж. Руссо («Ослепление смертных»), Дж. Мільтона («Утраченный рай»), П. Расіна («Гофолия») тощо.
 Байка «Пан та собака» (1818) відіграла помітну роль в розвитку жанру байки в Україні і стала, по суті, першою українською літературною байкою, написаною із свідомою орієнтацією автора на живу розмовну мову. Сповнені народного гумору й пізніші байки Петра Гулака-Артемовського: «Солопій та Хивря, або Горох при дорозі» (1819), «Тюхтій та Чванько» (1819), в яких поет критикує інертність, консерватизм, зарозумілість.
 П. П. Гулак - Артемовський перший в українській літературі виступив у жанрі романтичної балади. Створена за сюжетом Й.- В. Гете балада «Рибалка» (1827) відзначається мелодійністю та народно - пісенним колоритом мови. Народного гумору сповнена балада «Твардовський» (1827), сюжет якої було запозичено у А. Міцкевича. Також поет переспівував оди Горація, українізуючи їх зміст.
На жаль, за життя митця не було видано жодної збірки його творів. Перше, але не повне, видання творів Петра Гулака - Артемовського було опубліковано вже після його смерті у 1877 році.
   В бібліотеці – філіалі № 4 представлена тематична полиця «Бажаючи плакати, я сміюсь», присвячена 230 - річчю від дня народження П. П. Гулака – Артемовського – українського педагога, історика, письменника, філолога, перекладача, поета . Експозиція висвітлює життєвий і творчий шлях поета. Представлено збірку його творів, статті, література про нього.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА