ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА


                                                                                                           (1879 - 1932)


   Степан Васильченко (Степан Васильович Панасенко) - український писменник, педагог, сценарист, перекладач  народився 8 січня 1879 року в місті Ічні на Чернігівщині в бідній селянській родині. Змалку батракував. Але, велика сім'я жила дружно, тут панував культ пень, читалися книги. Батько письменника, який сам був грамотним, намагався будь - що дати освіту дітям, вивести їх у люди. 
    1886 року хлопець вступає до Ічнянської п'ятирічної школи. Стає кращим учнем, здобуває право залишитися при школі на два роки стипендіатом для підготовки у вчительську семінарію. Готуючись працювати народним вчителем, займається самоосвітою. 
   У 1895 році Васильченко вступає до Коростишівської вчительської семінарії, де вчиться упродовж трьох років. Продовжує займатися самоосвітою, проймається волелюбними ідеями, пише перші літературні твори. По закінченню навчання (1898) йде вчителювати в с. Потоки на Канівщині. Виявляє педагогічний талант і любов до дітей. Відкриває вечірні класи для дорослих. Бореться за навчання рідною мовою. 
    Зображуючи своїх героїв, оповідаючи про невеличкі епізоди з їхнього життя, С. Васильченко вкладає у твори всю свою любов до дітей. Письменник наголошує, що навіть до маленьких треба ставитися з повагою, не принижуючи та не ображаючи їх. Кожна людина має докладати всіх зусиль для того, щоб у її родині панувала атмосфера злагоди, взаємодопомоги та поваги. Цінувати та любити свою родину вчать нас твори літератури, споконвічні традиції нашого народу, вчить нас і саме наше життя...


    Запрошуємо в бібліотеку – філіал № 4  переглянути найкращі твори письменника та ближче ознайомитися з його творчістю.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ