ПОСАДКА НА МІСЯЦЬ

"Луна - 9"


     50 РОКІВ
М'ЯКА ПОСАДКА НА ЛУНУ
     «Луна-9» — радянська автоматична міжпланетна станція для вивчення Місяця і космічного простору. 31 січня 1966 р. здійснений пуск ракети-носія «Молнія», яка вивела на траєкторію польоту до Місяця АМС «Луна-9». Станція спочатку була виведена на опорну навколоземну орбіту з параметрами: нахил орбіти — 52°; період обертання — 88 хвилин; мінімальна відстань від поверхні Землі (у перигеї) — 170 км; максимальна відстань від поверхні Землі (у апогеї) — 220 км, а потім стартувала у бік Місяця.
    3 лютого 1966 р. станція «Луна-9» вперше у світі зробла м'яку посадку на поверхні Місяця в Океані Бур, на захід від кратерів Рейнер і Марій, в точці з координатами 64 градуси 22 хвилини західної довготи і 7 градусів 8 хвилин північної широти. Зі станцією було проведено 7 сеансів зв'язку загальною тривалістю більше 8 годин. Під час цих сеансів АМС передавала панорамне зображення поверхні Місяця поблизу місця посадки. Маса АМС після посадки — близько 100 кг
    Була підтверджена «метеорно-шлакова» теорія будови зовнішнього покриву Місяця, висунута В. Шароновим і Н. Ситинською.
    До станції «Луна-9» було здійснено понад десять невдалих спроб м'якої посадки на Місяць за програмою Е-6. Перший запуск за цією програмою був виконаний 4 січня 1963 р., але двигун 4 ступені ракети-носія не запустився, і станція залишилася на низькій навколоземній орбіті. У 1965 С. П. Корольовим була ініційована передача тематики АМС в КБ ім. Лавочкіна, під керівництво Г. Н. Бабакіна, і «Луна-9» був першим апаратом, підготовленим на новій фірмі із заділу, переданого з ОКБ-1.
     Після цього було запущено кілька станцій за програмою Е-6С (Штучний супутник Місяця) і Е-6М. Вони також базувалися на розробках ОКБ-1. Пізніше, програми Е-8 і Е-8-5 були вже повністю новими розробками.
      «Луна-9» був дванадцятим спроба м'якої посадки з боку Радянського Союзу; це був також перший успішний дальній космос зонд побудований у конструкторському бюро Лавочкіна , що в кінцевому підсумку буде спроектувати і побудувати майже всіх радянських (пізніше Росії) місячних і міжпланетних космічних апаратів. Всі операції до посадки сталося без вини, і 58 сантиметрів сфероид «ALS» капсула приземлилася на Місяці 18:45:30 UT на 3 лютого 1966 захід від кратерів Рейнер і Маріус в Океані Бур ( в 7° 8' північної широти і 64° 22' західної довготи). Приблизно через п'ять хвилин після приземлення, Луна-9 почав передавати дані на Землю , але це було сім годин ( після Сонця піднялися до 7° висоті) до того, як зонд почав посилати перший з дев'яти зображень (у тому числі п'яти панорам ) поверхні місяць.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА