ВІДКРИТТЯ АНТАРКТИДИ

     Антарктида була офіційно відкрита 16 (28) січня 1820 р. російською експедицією під керівництвом Фаддея Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва, які на шлюпах "Схід" і "Мирний" підійшли до берега, наблизившись в точці 69°21 '28 " п.ш. та 2°14 '50" з. д. (район сучасного шельфового льодовика). Раніше існування південного материка стверджувалося гіпотетично. Саме експедиція Беллінсгаузена і Лазарева у південнополярних морях, обійшовши навколо світу антарктичні льоди, підтвердила факт існування шостого материка.
    Його площа - 13,975 млн. кв. м. Постійне населення - відсутнє. Понад 99 % території вкрито льодом, товщина якого досягає 4500 м.
       Тут розташовані й гірські райони, найбільша висота яких 5140м. На полярній станції "Восток" знаходиться полюс холоду планети (- 88,3 С).
    Похід експедиції Беллінсгаузена вважається одним з найбільш важливих і важких, коли - небудь зроблених. Кук, який у 70-х роках XVIII ст. першим досяг південнополярних морів, зустрівши в декількох місцях суцільний лід, оголосив, що далі неможливо проникнути на південь. Йому повірили, і 45 років південнополярних експедицій не було.
Першими на південну континентальну частину Землі вступили 24 січня 1985 р. капітан норвезького судна "Антарктика" Крістенсен і викладач природних наук Карстен Борхгревінк.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА