ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ




1 ГРУДНЯ
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ 
БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ 
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRAltx7AwOajDtfIFRE99ofrKmIaWfEe1C_d7njwvoHongpQ_zHyA
Фото
     СНІД – (Синдро́м набу́того імунодефіци́ту) – сукупна назва уражень, що відбуваються на III-IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Загальноприйнятою назвою хвороби на сьогодні є ВІЛ-інфекція. ВІЛ уражає імунну систему людини знижуючи при цьому протидію організму різним ВІЛ-асоційованим захворюванням.
   СНІД вперше з'явився в США в 1980 р.Відтоді він з’явився у багатьох країнах світу, і кількість хворих цією інфекцією неухильно зростала аж до багатьох місяців і років  і це призводило до виникнення різних захворювань, перш за все інфекційних та онкологічних, що вражали легені, органи травлення, шкіру, нервову систему.
   Коли лікарі дослідили аналізи захворювань із незрозумілим зниженням захисних сил, то дійшли висновку, що СНІД був ше й в середині 70 - х років в Америці, а в Африці люди вмирали від цієї хвороби з давніх - давен.
   Україна займає 1 місце в Європі та 6 місце в світі за швидкісю поширення вірусу ВІЛ.

   Вірус небезпечний для всіх. Насамперед ризикує молодь, яка більш активна і не завжди має змогу використовувати надійні засоби захисту. Саме молодь експериментує зі своїм здоров'ям і життям, вживаючи наркотики, а також: діти, підлітки 15 - 18 років, дівчата, молоді жінки.
   Далеко не всі знають шляхи передачі вірусу. Потрібно запам'ятати, що ініекування може відбуватися при використанні нестирільних інструментів під час медичних маніпуляцій (спільне використакння шприців, голок, переливання неперевіреної крові); використання нестерильних спільних інструментів для татуювання та пірсингу, використання чужого приладдя для гоління із залишками свіжої крові; статевим шляхом з ВІЛ - інфікованою людиною; від інфікованої матері  під час пологів та годуванні груддю.
    Люди повинні пам'ятати, шо вірус не передається:у раазі перебування в одному приміщенні; під час поїздки в громадському транспорті; від чхання та кашлю; у басейні та в сауні; від рукостискання та обіймів; у разі використання спільного посуду;якщо живеш поряд з ВІЛ - інфікованою людиною.   
    1 грудня 1988 року Всесвітня організація охорони здоров’я ініціювала зустріч міністрів охорони здоров’я всіх країн, під час якої прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД, також було вирішено відзначати щорічно 1 грудня Всесвітній день боротьби зі СНІДом з метою звернути увагу суспільства на цю болючу проблему.
   Якшотемпи росту СНІДУ не зупинити, то кількість ВІЛ - інфікованих може досягнути 1,5 мільйона людей і нам буде загрожувати така ж ситуація, як в Африці, де в деяких країнах були ВІЛ - інфіковані 30 % населення. Існують поселення, які повністю вимерли через СНІД. Багато дітей залишилися сиротами.
   В бібліотеці - філіалі № 4 комунального закладу "Централізована бібліотечна система" була організована виставка - застереження "МЕЖА, ЗА ЯКОЮ МОРОК":

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА