ЧОРНОБИЛЬ.ТРАГЕДІЯ. ПАМ'ЯТЬ



ВЕЧІР - РЕКВІЄМ
«ЧОРНОБИЛЬ. ТРАГЕДІЯ. ПАМ'ЯТЬ»
  2016 рік проголошено роком вшанування подвигу ліквідаторів та пам'яті  жертв Чорнобильської трагедії.
   26 квітня 1986 року, 30 років тому, сталася жахлива трагедія на Чорнобильській АЕС, масштабна катастрофа, яка згубила життя багатьох тисяч людей. Багато людських доль обпалила своїм смертоносним сяйвом Полинова зоря, як зазвичай називають цю аварію. Час невблаганний… Спливають роки, сплітаючись у десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії залишається величезним горем для нас, українців.
   Ніхто не думав, що джерело атомної енергії, що вважалося цілком безпечним, заподіє шкоду, реальний обсяг якої і досі не визначений.
   Протягом свого історичного розвитку людство зазнало багато горя, змушене було боротися за існування на Землі, його спіткали пошесті, стихійні лиха, війни… Однак усі події рано чи пізно відходили в минуле, пережиті й подолані, залишаючи по собі лише спогади, тимчасом, як Чорнобильська катастрофа фактично нездоланна, оскільки головним її наслідком є радіація, незрима й невідчутна, здатна діяти протягом тисяч років і на величезних територіях.
   Саме тому тема Чорнобильської трагедії близька не лише українцям, а й людям усього світу. Вибух на ЧАЕС сучасні дослідники вважають у 500 разів потужнішим за вибух атомної бомби, в 1945 році скинутої на японське місто Хіросіму. Немає ліку людським втратам, не піддається реальній оцінці шкода, завдана здоров’ю нації, однак найважче виміряти травми моральні, адже Чорнобильська аварія змусила людство усвідомити свою безпорадність і відчути страх перед майбутнім.
    Указом Верховної Ради України від 29.03.1990р. 26 квітня проголошено «Днем Чорнобильської трагедії»
    Цього дня люди вшановують пам'ять загиблих під час трагедії, згадують про героїзм пожежників, експлуатаційного персоналу станції, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
    Врятований світ найкращий пам’ятник тим, хто загинув у Чорнобильському пеклі.
    Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи у людській історії не повторився Чорнобиль.
    27 квітня в приміщенні комунального закладу «ЦБС» бібліотеки – філіалу № 4 відбувся захід «Чорнобиль. Трагедія. Пам'ять» з нагоди 30 – річчя Чорнобильської трагедії.
   Організаторами цього заходу були: завідуюча бібліотекою № 4 Людмила Євгенівна Попова та самодіяльний театр юного актора підліткового клубу «Патріот» м. Житомира під керівництвом Тетяни Григорівни Єлісеєвої та педагога – організатора В. В. Щербини.


     Юнацький колектив клубу «Патріот» підготував вірші та музичний номер (флейта).

 
    Також був запрошений ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС В. Й. Піхоцький. Він поділився своїми спогадами з присутніми учнями 6 та 11кл. ЗОШ № 33. У 28р. він потрапив до Чорнобиля. У Чорнобилі ліквідатор провів 95 днів. Він був призваний як військовослужбовець у званні заступника командира роти з виховної роботи. Ліквідатор II категорії. До цієї трагедії працював помічником майстра на заводі «Хімволокно».

 
 
    Бібліотекар юнацької кафедри Богдан Оксана миколаївна проведа бібліографічний огляд біля книжкової виставки «Чорнобильські дзвони». 
   Під час проведення заходу демонструвалися документальні та художні фільми про трагедію на Чорнобильській АЕС.














Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА