МИСТЕЦЬКІ ОРІЄНТИРИ: СКАРБИ УКРАЇНИ

      Музеї є безцінними джерелами пізнання, які освячують наше долучення до культурно-історичних цінностей і духовних релі­квій. Самовіддана праця музейних працівників вірних слу­жителів часу відзначається високим професіоналізмом, по­движництвом, сприяє примноженню нетлінних духовних над­бань.
    18 травня працівники музеїв усього світу відзначають своє професійне свято. Ідею внести до міжнародного календаря День музеїв запропонували 1978 року в Ленінграді, де проходило засідання Міжнародної ради музеїв. Отже, Міжнародний день музеїв з'явився на календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of  
Museums — Міжнарод­на рада музеїв) було прийнято пропозицію російської органі­зації про заснування цього свята. З того часу 18 травня посідає особливе місце в житті кожного музею в будь-якому куточку планети. І великі, і зовсім маленькі музеї святкують цей день надзвичайно урочисто — влаштовують виставки, концерти, дні відкритих дверей, коли всі бажаючі можуть відвідати музеї без­коштовно, проводять нетрадиційні екскурсії.
    В Україні налічується майже 500 музеїв, тоді як у радянські часи їх було тільки 190. Наведена цифра включає в себе як дер­жавні музейні заклади, так і комунальні та приватні. Окрім них, існують ще громадські музеї, яких понад 2 тисячі. За роз­галуженістю музейної мережі і за багатством культурної спад­щини Україна посідає чільне місце в Європі. Наші музеї вигля­дають достойно й у світовому контексті.
    Про те, що нас і нашу культуру мало знають у світі, свід­чить скупе представлення у Всесвітньому реєстрі культурної спадщини ЮНЕСКО українських святинь. У 80-х роках туди внесено Софію Київську і Києво-Печерську лавру, щоправда, під одним номером. Нещодавно до престижного переліку по­трапили історичний центр Львова і старий Кам'янець-Подільський. Мабуть, український комітет ЮНЕСКО повинен актив­ніше наполягати на реалізації пропозицій щодо включення наших пам'яток до всесвітньої історичної карти, адже у нас є чим пишатися. Музеї — це справжні культурні скарбниці Укра­їни, що стверджують сучасне, пов'язують нас із минулим. Це подарунок нащадкам, наше послання в майбутнє!
    В бібліотеці - філіалі № 4 оформлено виставку

   
     

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА