МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТНИКІВ ТА ІСТОРИЧНИХ МІСЦЬ

    Плин часу руйнівний: у минуле відходить усе більше й більше свідчень історії та культури народів світу. Чи буде в наших нащадків можливість побувати в історичних місцях, помилуватись унікальними пам'ятками?
    Немає нічого гіршого за байдужість, тож Міжнародний день пам'ятників та історичних місць (День всесвітньої спадщини) дає чудовий привід ознайомити школярів з історією рідної країни, народу, міста.
    Міжнародний день пам'ятників та історичних місць установлено в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам'яток і визначних місць (ІКОМОС), створеною при ЮНЕСКО. Відзначається з 18 квітня 1984 року.
    У 1924 році в СРСР Інструкцією Наркомпросу було розроблено Указ (на підставі постанови Всеросійського ЦВК і Раднаркому від 7 липня 1924 року), за яким виконавчим комітетам приписувалося стежити за тим, щоб «городища, кургани, могильники та інші місця, що представляють історичну цінність, не розкопувалися в будь-яких господарських цілях, а навколо пам'яток залишалася б недоторканою охоронна смуга від однієї сажні і більше, залежно від розміру і значення пам'ятки».
    На жаль, у 1934 році було прийнято постанову, згідно з якою заборонні заходи Указу стали вважати застарілими й недоцільними внаслідок величезного розмаху господарського будівництва.
   У 1976 році був прийнятий Закон «Про охорону і використання пам'яток історії та культури», проте фактично він не працює. На сьогоднішній день ситуація ще гірша - відповідних законів або немає, або їх не дотримуються. Пам'ятники, історичні місця та заповідні зони нещадно знищуються, а винні в цьому не несуть, як правило, ніякого покарання.
    Слід пам'ятати, що українська історико-культурна спадщина величезна, і формувалася вона впродовж багатьох століть завдяки різним народам. На території України збереглись унікальні свідчення розвитку декількох культурно-історичних епох. З часів первісної історії ладу залишилися унікальні рештки житла із кісток, петрогліфи (наскельні зображення) Кам'яної Могили, стародавні кам'яні скульптури; з культури кочівників - кіммерійців, скіфів і сарматів - багато чисельні кургани і городища. На півострові Крим залишились руїни грецьких поселень.    Давньоруська культура знайшла своє відображення у видатних архітектурних пам'ятниках Києва, Житомира й Чернігова.
    Ми подекуди й гадки не маємо, скільки пам'ятників європейського та всесвітнього значення збережено на території нашої країни. Охороною цієї величезної культурно-історичної спадщини займаються одиниці - фанатично віддані своїй справі люди. Їм не вистачає сил і бракує коштів, тому хотілося б побажати їм більшої уваги й підтримки з боку держави в цілому та кожного громадянина зокрема.
    У Європі з історією поводяться набагато дбайливіше, там зберігають навіть історичні ландшафти і пейзажі місцевості. Так, у Франції проводять відновлювальні роботи ландшафтів пам'ятних місць навіть після археологічних розкопок, а на півночі Англії, в практично незайманому вигляді збережений Адріанів вал, побудований при римському імператорі Адріані для охорони північних рубежів Імперії (завдовжки 117 км).
   В бібліотеці - філіалі № 4 КЗ "ЦБС" було проведено перегляд літератури біля книжкової виставки "ЖИТОМИРЩИНА КРІЗЬ ПРИЗМУ СТОЛІТЬ"
                                                                         



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА