ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО МІКРОХВИЛЬОВУ ПІЧ
Неофіційне свято День
мікрохвильової печі відзначається в першій декаді грудня. Святкування
присвячено до дня першого офіційного патенту на метод створення кухонного
приладу, отриманого 6 грудня 1945 року.
Пропонуємо дізнатись історію винайдення «домашньої помічниці», з чого складається СВЧ-піч, яким чином вона гріє їжу та випробувати 10 оригінальних способів використання мікрохвильовки.
Як мікрохвильова піч з'явилася на світ
«Батьком» мікрохвильовій
печі вважається американський фізик Персі Спенсер. Він працював тоді у компанії «Raytheon», яка
займалась виготовленням обладнання для радарів.
За
легендою, ідея створення мікрохвильової печі прийшла винахідникові в голову
після того, як він, постоявши у магнетрона (електронна лампа, яка генерує
мікрохвильове електромагнітне випромінювання), виявив, що шоколадний батончик у
кишені розтанув. За іншою версією, він помітив, що нагрівся бутерброд,
покладений на увімкнений магнетрон.
Як
мікрохвильову піч вперше винайшли в СРСР в 1941 році
За
поширеною легендою (яку ми вже згадували), ідея даного корисного винаходу
прийшла вченому в голову в той момент, коли у нього в кишені несподівано
розплавилася плитка шоколаду. Як відомо саме цей пристрій генерує мікрохвильове
електромагнітне випромінювання. Гідна легенда, для корисного в домашньому
господарстві винаходу, який досить швидко освоїли їдальні для військових і
великі ресторани.
При
цьому необхідно відзначити, що перші мікрохвильові печі були великогабаритними
і важкими. При висоті близько двох метрів їх вага сягала близько 340 кг. Ті
СВЧ-печі, до яких ми звикли стали з'являтися на Заході лише в 1960-х роках, а в
СРСР з другої половини 1970-х. Проте, сучасна історіографія появи перших
мікрохвильових печей не достовірна. Насправді їх винайшли в СРСР напередодні
початку Великої Вітчизняної війни.
Персі Лебарон Спенсер
Інженер
Персі Лебарон Спенсер, народився майже 120 років тому – 9 липня 1894. За своє
довге життя він отримав понад 300 патентів у різних галузях науки і техніки,
але прославився саме як конструктор надвисокочастотних хвильових печей. Після
отримання патенту на НВЧ-піч у 1945 році, Спенсер витратив ще два роки на
доопрацювання своєї ідеї і виготовлення першого комерційного зразка. Винахід
Спенсера з'явився у продажу в 1947 році.
властивості СВЧ - випромінювання в 1942 році, вже в 45 фізик
отримав патент на свій винахід. А вже через два роки, у 1947-му, американські
військові розігрівали в мікрохвильовій печі свої сніданки, обіди та вечері.
Правда, мікрохвильовка в 40-е була ще «не та» – вага приладу перевищував
300 кілограмів!
Далі
за справу взялася фірма Sharp – вже 62-му вона випустила «в
народ» першу модель споживчої мікрохвильовій печі. Особливого сплеску
інтересу вона не викликала, тому що покупців відлякувало використання
НВЧ-випромінювання. Надалі цією ж компанією була винайдена «обертальна
тарілка», а в 79-му - система електронного управління.
У
наступні 60 років технологія виробництва мікрохвильових печей багаторазово
удосконалилася, і сьогодні такі печі дозволяють не лише швидко розігріти готову
страву, але й без особливих зусиль створити кулінарний шедевр.
З
чого складається СВЧ-піч?
Мікрохвильова
піч складається з декількох обов'язкових деталей:
- Трансформатор.
- Магнетрон
в мікрохвильовці – власне, випромінювач надвисоких частот.
- Хвилевід,
шляхом якого відбувається передача випромінювання до ізольованої камери.
- Металізована
камера – місце, де і продукти розігріваються.Додатковими елементами
мікрохвильовки є: обертова підставка для більш рівномірного розігрівання їжі,
електроніка для керування різними режимами, таймером, вентилятор.
Який посуд варто використовувати у своїй мікрохвильовій печі
Краще всього, якщо тарілка для мікрохвильової печі, яку ви збираєтеся використовувати у СВЧ-печі, буде спеціалізованої. Якщо ж у вас під рукою немає такої, то зверніть увагу на наступні рекомендації:
✓Скло. Відмінний матеріал для
мікрохвильовки, якщо він не занадто тонкий, та відсутні тріщини та відколи.
✓Фарфор і фаянс. Відповідні матеріали,
в тому випадку, якщо вони повністю покриті глазур'ю і не пофарбовані металізованою
фарбою. Знову ж таки, фарфоровий або фаянсовий посуд не повинна мати механічних
пошкоджень.
✓Папір. Відповідний матеріал,
але з допущеннями – папір повинна бути щільною, не пофарбованої, і краще не
використовувати її протягом тривалого часу.
✓Пластик. Так, але тільки спеціалізований.
Сьогодні багато фірм випускають цілі лінійки пластикових контейнерів для розігрівання
в мікрохвильових печах. Ідеальний варіант для офісного працівника, який не хоче
розорятися на бізнес-ланчі та походи в кафе.
✐10 оригінальних способів використання
мікрохвильовки✐
1. Щоб освіжити аромат мелених спецій і приправ, розігрійте їх на повній потужності тридцять секунд.
2.
Якщо завернути черствий хліб в паперову серветку і прогріти його на повній
потужності одну хвилину, хліб знову стане як свіжий.
3.
Мигдаль легко чиститься, якщо покласти його в киплячу воду і прогріти тридцять
секунд на повній потужності.
4. Волоські
горіхи легко очистити від шкірки, прогрів їх у воді 4-5 хвилин на повній
потужності.
5.
Апельсин або грейпфрут легко очистити від білої м'якоті, якщо їх прогріти
протягом тридцяти секунд на повній потужності.
6. У
мікрохвильовці легко і швидко можна висушити цедру апельсинів і грейпфрутів.
Викладіть їх на паперові серветки і прогрійте на повній потужності дві хвилини.
Під час прогрівання цедру потрібно перемішувати. Після охолодження вона стає
сухою і ламкою. Зберігайте сушену цедру в щільно закритому посуді.
7.
Мікрохвильова піч допоможе видавити сік з лимона або апельсина практично до
крапельки навіть при дуже товстій шкірці цитрусових. Прогрійте фрукти кілька
хвилин в мікрохвильовці, дайте охолонути і ви з легкістю вичавите з них
сік.
8. У
мікрохвильовці можна сушити на зиму зелень, овочі, а також сухарики і горіхи.
9.
Можна також розтопити мед, який кристалізувався цукром, за 1-2 хвилини.
10.
У мікрохвильовці можна вибити запах з обробних дощок – їх потрібно вимити,
натерти лимоном і «прожарити» в мікрохвильовці.
Джерело інформації: http://biblio-nivki-meniunavsismaky.blogspot.com
Коментарі
Дописати коментар