КОЗАЦЬКОМУ РОДУ НЕМА ПЕРЕВОДУ

    14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, в нашій державі відзначається День українського козацтва та День Захисника України.


                                                                                               Фото

      Про історію козацтва, про те, хто такі козаки, про державну діяльність українських вояків, їх  героїчну  звитягу,  походи,  про життя  та побут козаків на Січі, про славні  звичаї, традиції та легенди  можна дізнатися зі сторінок історичної,  художньої та довідкової  літератури. 


    Читачі можуть ознайомитися з книгами, які дозволять зануритись у неймовірну атмосферу славних героїчних часів козацької доби.

  Гуржій, О. І. 

     100 великих постатей і подій козацької України / О. І. Гуржій, Т. В. Чухліб. – Київ: Арій, 2008. – 464 с.: іл. – (100 великих)

      В книзі висвітлюються найважливіші події, пов'язані з історією українського козацтва від часу його виникнення на межі XV-XVI ст. до ліквідації урядом Російської імперії в кінці XVIII – на початку XIX ст.         Особливу увагу приділено найбільш яскравим постатям Війська Запорозького, їх політичній і державній діяльності. Значне місце на сторінках праці відведено міжнародним відносинам українського гетьманату, козацькій ментальності, побуту, бойовому мистецтву, атрибутиці тощо.  Певною мірою показана роль жінки в «лицарському» середовищі. Своє яскраве відображення знайшло ставлення до козаків представників різних народів і володарів іноземних держав, їх сприйняття за межами Батьківщини.

     Косенко, Л. О.

       Козаки: Лицарський орден України: Факти. Міфи. Коментарі / Л. О. Косенко. – Харків: Школа, 2007. – 576 с. 

        У книзі наведено своєрідний порівняльний аналіз, де запорозьке козацтво розглянуто у паралелі з різними вільними військовими спільнотами: іллірійськими піратами, вікінгами, новгородськими ушкуйниками, а також із сучасниками запорожців — флібустьєрами Карибського моря.                                                                                              Проводячи доволі серйозну аналітичну роботу, автор розглядає феномен запорозького козацтва у різних аспектах — політичному, економічному, військовому, геополітичному тощо.

     Не випадково, свято українського козацтва співпадає з Днем захисника України. На книжкових полицях  виставки   експонуються  матеріали про подвиги воїнів-захисників, які  і сьогодні продовжують героїчні сторінки нашої історії, захищаючи  кордони від ворогів.


    Рудневич, М.      
     Я з Небесної Сотні: Повість / М. Рудневич. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. – 360 с. 

   Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19 - річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом - однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли...

         Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 512 с. 

   Неоголошена війна з «Російською імперією» сьогодні вже давно має статус «буденної». Нові жертви серед мирного населення, обстріли українських позицій та людські втрати на фронті, контрабанда та тероризм на підконтрольних Україні територіях… Все це не викликає в нас вже жодного подиву. Здається, все застигло в мертвій точці й не видно кінця-краю. Краю кровопролиттю, насильству. .. 2-й рік Україна знаходиться в стані війни та глибоких політичних конвульсій. Ми втратили Крим, втрачаємо Донбас та маємо складну економічну, соціальну ситуацію в середині країни. Як так сталось? Що є причинами такого бурхливого повороту в нашій історії, на нашій, здавалось, навіки вільній та незалежній землі? Книжка групи українських журналістів (Ольга Калиновська, Олег Криштопа, Евген Назаренко,Валентин Трохимчук, Дарина Феденко) «Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО» розповідає про передумови війни, її знакові події та фронтові будні. Хронологія подій в книжці доповнена масою невідомих фактів, трагедія нашого народу змальована такою, якою вона є насправді. Без журналістських окрас і применшень. Ця книжка - реквієм про всіх, хто віддав своє життя за нашу свободу та тих, кому пощастило вижити в страшних боях. Пізніше історики матимуть гостру дискусію, коли ж власне почалася Російсько-Українська війна. Як і в кожному завуальованому протистоянні, у неї немає конкретної дати початку. І лише Богу відомо, коли вона закінчиться.


  Фертіліо, Д., Пономарева, О.      
     Люди й кіборги: Документальна театралізована оповідь на шану України / Д. Фертіліо, О. Пономарева. - Київ: Пульсари, 2017. – 80 с. 

   «Люди й кіборги» — документальна театралізована Оповідь про російську агресію в Україні та оборону Донецького летовища як одну з найдраматичніших та глибоко символічних сторінок нинішньої війни, евфемістично йменованої “АТО”. Громадянська належність авторів до різних країн (Італія, Україна) дає їм змогу об’ємніше побачити й різнобічно показати читачеві, що відбувається не тільки в Україні, а й у Європі ХХІ століття після Революції Гідности на Майдані. В формленні видання використані фото учасників АТО.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА