ФУНДАТОР УКРАЇНСЬКОГО ТЕАТРУ

      22 травня виконується 180 - років від дня народження Марка Лукича Кропивницького - українського письменника, драматурга, театрального актора. З ім'ям Кропивницького пов'язані створення українського професійного театру й наступний етап розвитку реалістичної драматургії, його постать, займає особливе місце в історії Кіровоградщини. Його ім’я назавжди увійшло в історію українського професійного театру, в історію світового мистецтва. Визначний український актор, режисер, драматург Панас Саксаганський, оцінюючи заслуги Марка Кропивницького, зазначав, що він «багато зробив для відродження українського театру, його заслуги не щезнуть, як дим».
     Ще за життя сучасники шанобливо називали драматурга «батьком українського театру», він до останніх днів працював для сцени. Марко Кропивницький виконав близько 500 ролей, написав понад 40 драм, комедій, водевілів.
     Кращі його твори – «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть», «Глитай або ж Павук», «По ревізії», «Олеся» – складають золотий фонд української драматургії.

 
   
    Перлина українського гумору непідвладна дії часу. Вітчизняний майстер слова створив справжні шедеври, які й сьогодні збирають повні театральні зали.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА