ЛЮБІТЬ ЇЇ, ДУМУ ПРАВДИ - КОЗАЦЬКУ




         14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, в нашій державі відзначається День українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Виникнення козацтва допомогло українцям в боротьбі проти численних ворогів, які в ХV-ХVІІ століттях неодноразово намагалися завоювати українські землі. Козацтво завжди було символом невмирущості нашого народу, уособленням національного характеру, сили та мужності. 
    У наш час традиції українського козацтва не просто живі, а й лягли в основу єднання нації, служать провідною зорею у відчайдушній борні за рідну землю, за Батьківщину.
      Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави — гімні України.
    Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. 
   Козак в уявленні українця — це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України. 
    Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. 
    Цікаво, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з її іконою.
   Козацтво відіграло у становленні нашої держави роль, історичне значення котрої важко переоцінити. Тому й ставлення до козаків особливе – з повагою та любов'ю, бо вони – символ мужності, честі, людської    
і національної гідності. 
      У наш час традиції українського козацтва не просто живі, а й лягли в основу єднання нації, служать провідною зорею у відчайдушній борні за рідну землю, за Батьківщину.  
    
      Саме до цієї дати бібліотека - філіал № 4 підготувала книжкову виставку "УКРАЇНА - КОЛИСКА КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ" 
  

     А в 7 - А класі ЗОШ № 33 провівся турнір «ЛЮБІТЬ ЇЇ, ДУМУ ПРАВДИ КОЗАЦЬКУ». 

    Мета турніру: ознайомити дітей з періодом козаччини; виховувати у дітей шанобливе ставлення до власної історії і спонукати до наслідування кращих козацьких рис гетьманів та кошових отаманів (відваги, мужності, безмежного патріотизму, добродушності, безкорисності, товариськості). Розвивати інтерес до культурної спадщини свого народу. Виховувати почуття національної свідомості, любові до рідного краю.



                                            



     З кожним днем зростає інтерес багатьох читачів до нашої історії. Знання свого родоводу, історичних та культурних надбань предків необхідні для піднесення національної гідності та для використання кращих традицій у сучасному  житті.
   

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА