ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ЖИТОМИРІ

   11 листопада в бібліотеці - філіалі № 4 комунального закладу "Централізованої бібліотечної системи"         м. Житомира відбувся культурно - мистецький захід під гаслом «О, возвелич усіх нас знову, як світоч,будь нам, рідна мово!».                                                                                                                                          Мета працівників бібліотеки, які організували захід, залучити юнацтво до читання, виховати любов до рідної мови, України та художнього слова.
  Згідно з Указом Президента України від 1997-го року тиждень мови відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.  Науковці стверджують, що тривалий час від українців було приховано величезний масив української писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть. За науковими дослідженнями  лінгвістів, мова української народності почала формуватися у VІ – ІХ століттях.
    Cвято розпочали піснею "Ти, моя Україно!", яку співав Назарій Яремчук. 
    Учням було продемонстровано презентацію "О, возвелич усіх нас знову, як світоч, будь нам рідна мово!" 

  


  
Фото ведучої
Фото ведучої



   У заході взяли учні 6 - А класу ЗОШ № 33. Школярі порадували присутніх авторським читанням поезії, у яких відзеркалено час виникнення, основні етапи розвитку та тернистий шлях рідної мови до визнання.              
 










                                                                                                                          
 


 



       Учням старших класів Житомирської загальноосвітньої школи № 33 бібліотекарі розповіли про етапи розвитку української мови.



    
   В кінці свята бібліотекар читального залу Марчук Ніна Полівна провела бібліографічний огляд літератури біля книжкової виставки "Кращої, ніж рідна, мови не буває..."   
Фото
    Матеріали перших двох розділів  виставки  висвітлюють питання : "Виникнення писемності" та "Походження української мови", простежуючи найдавніші витоки рідної мови, починаючи з часів Трипільської культури. Тут виставлені книги і публікації з періодичних видань з історії виникнення старослов'янської мови та про творців слов'янської азбуки, просвітників - слов'ян IX
ст. та літописців ХI - ХII століть.
    III - й розділ виставки "Сучасна українська літературна мова" знайомить присутніх школярів з посібниками та довідниками, які допоможуть їм у навчанні.
Виставка
      В IV розділі "Культура української мови" представлені книги по стилітиці сучасної української мови, які звертають увагу на культуру слова, вчать навикам правильного слововживання. Ця література адресована тим, хто дбає про культуру мови, вдосконалює свою мовну практику, адже це - перша ознака культури людини.
     Останній розділ виставки "Народ без власної мови - не народ" розглядає сучасну мовну проблему на державному рівні, яку широко висвітлюють матеріали періодичних видань, з якими були коротко ознайомлені присутні. 


   Завершився культурно - мистецький захід поетичними рядками під музичний супровід.
     На фоні пісні "Рідна мова", у виконанні Павла Дворського, вийшли всі учасники і разом заспівали останній куплет пісні.
    Сподіваємось, що цей захід допоможе виховати любов до рідної мови, України, художнього слова, формувати культури мовлення. Розкрити поняття "рідна мова", показати красу і багатство українського словРозкрити історичне значення української мови, підкреслити її значення як духовного начала народу.

    В кінці свята у своєму інтерв'ю бібліотекар юнацької кафедри Богдан Оксана Миколаївна на запитання журналіста "Чи потрібно повертатися до витоків української мови, розвивати інтерес до сучасної української книги?"розповіла про роботу бібліотеки в цьому напрямку.


                                        Інтерв'ю

  Щоб привернути увагу користувачів бібліотеки до сучаної книги, була організована і оформлена книжкова виставка, в якій представлені нові твори сучасних українських авторів. Бібліотекар відмітила, що якраз ця література сьогодні найбільш популярна серед читачів.




   
  
                                                                                                                      
   














 



















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА