ВЕЛИКИЙ ПОЛКОВОДЕЦЬ



    16 ВЕРЕСНЯ

270 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

МИХАЇЛА ІЛАРІОНОВИЧА КУТУЗОВА

                                                                                                                                                                                                                    Великий російський полководець Кутузов Михайло Іларіонович

Кутузов Михайло Іларіонович біографія, фото, розповіді - Великий російський полководець  
Фото М. І. Кутузова
(16.09. 1745 - 28. 04. 1813) народився в Санкт-Петербурзі, в родині сенатора Іларіона Голеніщева-Кутузова. Отримав домашнє виховання і навчання, а з 1759 року пішов навчатися до Дворянську Артилерійську і Інженерну школу. Через кілька місяців він вже отримав чин кондуктора 1 класу. Школу Кутузов закінчив у 1761 році в чині інженер-прапорщика і залишився в ній викладати математику.
   У 1762 році отримав чин капітана і став командиром роти Астраханського піхотного полку Суворова завдяки клопотанням батька. Він брав участь у бойових діях в Польщі, потім у російсько-турецькій війні в якості дивізійного квартирмейстера. Під час російсько-турецьких воєн був двічі поранений в скроню, але всупереч медичній науці, за словами його лікаря, вижив.
     Згодом Кутузов брав участь у багатьох великих боях, проявляючи свій талант полководця. За штурм Ізмаїла, в якому Кутузов командував однією колоною, він отримав чин Герена-поручика. Після укладення миру з турками Кутузова призначили керувати посольством в Туреччині. У 1794 році він повернувся до Росії і зайняв пост директора Штяхетского кадетського корпусу.
     При імператорі Олександрі I Михайло Кутузов став військовим губернатором, потім командувачем військами проти Наполеона в Австрії. Незважаючи на заперечення Кутузова, імператор наполіг на проведенні генерального бою, в якому російські війська програли. У 1811 році командував армією проти турок і завдав їм істотних втрат. У 1812 році завдяки дипломатичним здібностям полководця був підписаний Бухарестський мир. За цей Кутузову присвоїли титул ясновельможного князя.
     Саме визначна подія в біографії полководця - ведення війни 1812 року проти французів. На початку війни Кутузов займав пост командира Нарвського корпусу, але потім його призначили головнокомандуючим арміями проти Наполеона. Кутузов продовжив відступ військ, давши одне Бородінський бій, і вирішив залишити Москву, що спричинило різку критику інших воєначальників. Але після того як французи залишили Москву, Кутузов перехопив їх армії у Малоярославца, що призвело до розгрому французької армії.
     У 1813 році Кутузов командував російсько-пруськими військами. Але пережите перенапруження і жорстока застуда призвели його до смерті 28 квітня 1813.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МИТРОПОЛИТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО - КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

ТЕПЛИЙ ТАЛАНТ СТЕПАНА ВАСИЛЬЧЕНКА